Museo Pohjanmaa

Kaskisten kotiseutumuseo

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Tiesitkö, että...
Tänä kesänä Kaskisten kotiseutumuseossa on juhlavuosi joten kannattaa jonain päivänä vierailla Kaskisten kotiseutumuseossa. Museo on auki joka päivä 12.6 – 11.8 ja tarjoaa juhlavuoden kunniaks ...
Tänä kesänä Kaskisten kotiseutumuseossa on juhlavuosi joten kannattaa jonain päivänä vierailla Kaskisten kotiseutumuseossa. Museo on auki joka päivä 12.6 – 11.8 ja tarjoaa juhlavuoden kunniaksi paljon uutta koettavaa. Museoyhdistys täyttää 50 vuotta ja yhdistyksen ansiosta, 1900-luvun alussa alkanut arvokkaiden esineiden ke-räily, johti kotiseutumuseon syntyyn 1980-luvulla. Raatihuoneenkadulla oleva Renströmin kiinteistö koostuu 1300 neliön tontista ja kadun varrella olevasta 1850-luvulla rakennetusta talosta, jossa on 13 huonetta. Pihalla on nyt myös valmiina nk. kalastajatupa, alkujaan rakennettu v. 1839. Tupa tuli pari vuotta sitten lahjoituksena yhdistykselle, joka on pystyttänyt sen – hirsi hirreltä. Tänä kesänä avataan ovi yleisölle, joka saa ihmetellä miten kalastajaperhe tuli toimeen pienessä tilassa, missä myös kalastaja valmisti ja korjasi m.m. kalastusvälineitään.

Kaskisten kotiseutumuseo sijaitsee Carl Daniel Renströmin koti- ja liikekiinteistössä, joka on rakennettu 1850 -luvulla. Renström oli laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias. Talossa on 12 huonetta, jotka kaikki kertovat Kaskisten kaupungin historiasta. Sisään kun astuu, avautuu porvarikoti ajanmukaisesti kalustet-tuine saleineen, salonkeineen ja muine huoneineen. Näistä löytyy paikallisten taitelijoiden tuotoksia, laivanvarustajan konttori ja autenttinen keittiö 1900-luvun alusta. Museon arvokas vaatekokoelma koos-tuu kaskislaisten porvariperheiden hatuista ja puvuista, mm. löytyy hääpuku vuodelta 1822. Talossa on myös kalastaja- ja koululuokkahuone.

Museossa on useita harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Kaskisten kaupungin perustajalle, Peter Johan Bladhille (1746-1816). Esineistöstä löytyy silkkilakana, silkistä ommellut sukkanauhat ja lompakko, sekin silkkinen. Lisäksi museossa on käytössä 1700-luvun tuoleja, jotka on kunnostettu.
Museossa on huomattava paikallisten taiteilijoiden taidekokoelma. Heistä mainittakoon taiteilija ja raatimies Thure Georg Sundell (1864-1924), jonka taulut usein esittävät Kaskista ja saaristoa kaupungin ulkopuolella.
Sali kattomaalauksineen 1800-luvun lopulta ovat näkemisen arvoisia puhumattakaan mielenkiintoisesta vitriinistä, joka sisältää jännittäviä esineitä.
Yksi museon viihtyisimmistä paikoista kesäaikaan on punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Tehtailija Rehnström oli tunnettu punssistaan, jota tehtiin tehtailijan viinatehtaassa. Puutarha ulottui muinoin Satamakadulle saakka.

Keskiviikkona 12.6 klo 17.00-19.00 kauden avaus kirjajulkistuksen yhteydessä; "Päronen och strömingan - vardag och fest i Kaskö - arki ja juhla in Kaskissa" ja "bildspelet som om om föreningens 50 år."

Sunnuntaina 23.6 esitys näyttelystä "Asuminen Renströmin talossa".
Lauantaina29.6 ja sunnuntai 30.6 Kalastajatuvan esittely Kalarantapäivien yhteydessä.
Sunnuntaina 7.7. lääninlampuri Johan David Cneiffin elämä esitetän ensi kertaa filminä
Sunnuntaina 14.7 esittelyssä piiankamari kapeine sänkyineen.